Som jag tidigare utlovat ska ni få recept på en god, enkel och nyttig maträtt som går snabbt att tillaga. Detta är en rätt som jag smakade för första gången när jag jobbade i köket på Ersängsskolan. Jag fick namnet och letade mig sedan fram till detta recept. Jag lagade till grytan och bjöd Kärleken, han kan vara ganska skeptisk till nya recept eller sånt han inte tidigare smakat. Men denna rätt blev succè. Nu ville han till och med bjuda på den på sitt kalas. Då kokade vi ris, serverad jordnötter och cream fraich i små skålar bredvid samt en grön krispig sallad med tomater och gurka till. Pricken över i:et var Naanbröd som ni också ska får recept på. Men vi börjar med grytan som jag hittade på: http://vardag.nu/afrikansk-linsgryta-curry-banan/

Afrikansk linsgryta med curry och banan (4 port.)

1/2 purjolök (alt. 1 gul lök)
Olja att steka i
2 msk tomatpuré
1 msk curry
2 dl röda linser
3-4 dl grönsaksbuljong (vatten + tärning/fond)
1 burk kokosmjölk, ca 400 g
1/2 pkt krossade tomater, ca 200 g (alt. 3 färska, hackade)
1 liten burk ananas i bitar, ca 140 g avrunnen vikt
2 bananer
2-3 tsk citronsaft
Salt, peppar

Till servering:

Cashewnötter
(Smörgås)

Strimla purjolöken och fräs den mjuk i olja i en stor kastrull ett par minuter. Tillsätt tomatpuré, curry och linser, blanda runt och fräs någon minut till. Häll på buljong, kokosmjölk och tomater. Låt koka på svag värme i 10-15 min. Dela under tiden ananasen i bitar och slanta bananen. Låt ananas och banan koka med någon minut. Ta av från värmen och smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Strö över cashewnötter vid servering och komplettera eventuellt med en smörgås till.

Vi kokar nästan alltid dubbelsats för att få till matlådor som vi fryser in. Kärleken kom på ett finurligt sätt att frysa in på. Vi portionerade upp linsgrytan i en muffinsplåt!

muffinsplåt

När de är frusna spolar jag bara lite varmt vatten på undersidan av muffinsplåten så lossar en perfekta en- portions linsgryta som jag sedan paketerar in i fryspåsar och lägger i frysen. De tar inte speciellt mycket plats heller.

Naanbröd hör ju till en av våra favoriter. Och, visst, självklart innehåller det gluten som jag bör undvika, men det fungerade ändå bra eftersom jag åt väldigt lite på kalaset. Helt klart ett uppskattat tillbehör. I vanliga fall ”gräddar” vi bröden i stekpanna enligt receptet, men eftersom vi var många på kalaset insåg jag att det kommer ta TID att stå och grädda till 15 personer. Jag fick en snillerblixt…  – Vi testar idelampamed våffeljärnet, sa jag till Kärleken. Han tvekade, men jag lät mig inte stoppas. Det funkade perfekt!

Efter gräddningen penslar vi alltid på smält smör/margarin med lite vaniljsocker. Det blir mumma. Jag hittade ett superbra recept på Naanbröd som ni inte kommer att bli besvikna på. Receptet hittade jag här: http://lagaindiskmat.se/naan-nan-brod-i-stekpanna-indiskt-brod-basta-receptet/

Naan / Nan bröd i stekpanna – Indiskt bröd – Mjukt och fluffigt! (Degen blir en aningens kladdig)

Recept Naan – Indiskt bröd (4 – 5 st)

1,5 dl fingervarmt vatten

2 tsk strösocker

2 tsk torrjäst

4 dl mjöl

0,5 tsk salt

2 msk smält smör (+ lite extra smör att eventuellt pensla bröden med i stekpannan)

2 msk yoghurt

Gör så här:

1) Rör ihop jäst, vatten och socker. Låt stå ca 10 min.

2) Häll i mjöl, salt, smör och yoghurt. Rör ihop till en deg, knåda lite. Låt stå i en övertäckt bunke ca 30 min.

3) Dela degen i 4 lika stora delar och kavla ut/forma till 4 st platta, avlånga bröd.

4) Gnid in en stekpanna med en aning smör eller olja och hetta upp den till medelvärme.

5) Lägg i de utkavlade degbitarna i pannan och grädda 3 – 4 minuter. Brödet ska gärna ”puffa upp sig”. Pensla eventuellt på lite smör på valfria ställen på brödet (dessa fläckar kommer att få extra färg när du vänder brödet).

6) Vänd brödet och grädda ytterligare 2 – 3 minuter.

7) Vira in det klara brödet i en varm handduk medan du gräddar de andra.

Det var våran kalasmat denna gång. Lycka till med recepten och hoppas att ni också gillar det.

Om du gillar dagens inlägg – dela gärna vidare. Önskar dig en skön dag/Susanne

 

2 Thoughts on “Kalasmat…

 1. Vad kul att både du och mannen gillade grytan! Smart att frysa in i muffinsplåt, det ska jag komma ihåg!

  • susanneperneholm on 30 oktober, 2014 at 21:58 said:

   Hej Sara…
   Tack för din kommentar och tack för ditt fantastisk goda recept. Som du förstår är linsgrytan väldigt uppskattad. Har du något ytterligare recept att tipsa om? Visst var det smart med att frysa in i muffinsplåtar.
   Ha det gott/Susanne

Kommentera

Post Navigation