Kommer ni ihåg känslan när man som barn fick måla med vattenfärg? Ett vitt papper, en mugg med vatten, en pensel eller två och ett antal olika färger i runda block. Fritt skapande, färger som flyter ihop, träd, hus, människor och djur i olika storlekar. Fantasifullt, inga prestationskrav och vuxna som beundrar och lovordar. Bara glädje!

susanne_3 år_2

Allt eftersom vi växer upp börjar det ställas mer och mer krav och förväntningar på våra kreativa uttryck. I målarböckerna förväntas det att vi ska hålla oss innanför linjerna – färglägger vi innanför är vi ”duktiga”. Utanför är mindre bra, inte så fint, vi uppmuntras att hållas innanför linjerna.
susanne_3 år_målarbok

Målar vi med mörka och svarta färger får vi höra: – Men, det där ser så tråkigt ut, använda gladare färger – måla en sol!

Vuxna vill gärna styra vad som ska målas och ritas, helst roliga och glada saker och människor – i trevliga och ”positiva” färger. Vi får tidigt lära oss vad som uppskattas och vad som är önskvärt och acceptabelt när det gäller att uttrycka sig med färg och form. Många av oss har med oss dessa förväntningar in i vuxenlivet och inbillar oss att vi varken kan rita eller måla. Jag vill påstå att detta är feltänk.

Jag tror att alla kan hitta sitt eget bildspråk, sitt alldeles speciella sätt att uttrycka det som känns och finns inom oss. Med lite träning tror jag också att vi kan börja uppskatta de bilder vi skapar och acceptera och tycka om vår ”inre konstnär”.

Att måla är ett utmärkt sätt att ”lätta på trycket”, att måla av sig det som känns och berör. Det är nästintill omöjligt att ljuga för sig själv i val av färger och former när det kommer till att uttrycka en känsla exempelvis. Det handlar mest om modet att VÅGA uttrycka sig.

Jag vill att fler ska få möjligheten att upptäcka sin egen målarglädje.

Av den anledningen kommer jag att erbjuda målarkurser till alla er som längtar efter att måla med glädje och utan prestationskrav. Vill du ha hjälp med att hitta ditt bildspråk och måla för att göra det osynliga inre synligt? Tillsammans gör vi det möjligt. Jag har själv gått flera målarkurser och det är SÅ roligt att skapa tillsammans med andra, det blir en härlig energi som lockar fram både mod och känslor.

VÅGA MÅLAen annorlunda målarkurs.

Jag ser fram emot att få måla tillsammans med dig. Är du intresserad? Maila din intresseanmälan till: kontakt@susanneperneholm.se

Önskar er en fin dag/Susanne

 

Kommentera

Post Navigation